RÁBA-HEROS AQUADUX-X 4000

RÁBA-HEROS AQUADUX-X 4000

Gyártó: Heros
Típus: 4000 literes összkerékhajtású gépjárműfecskendő

A HEROS AQUADUX-X 4X4 4000 - RÁBA közép kategóriájú "X" szériás gépjárműfecskendő, olyan tűzoltógépjármű, amely a tűzoltóságok általános beavatkozó járműve, és amely már a hazai gyártású felépítményen és tűzoltástechnikai rendszeren túl már hazai alvázon gurult ki a BM HEROS Zrt. gyártócsarnokából.

A gépjárműfecskendő 4000 +/- 5% literes beépített víztartállyal és a víztartály térfogatának 10 %-át kitevő habképző anyag tartállyal rendelkezik.

A gépjárműfecskendő hátsó beépítésű, a jármű motorjáról meghajtott, 2000 liter/perc vízszállítású normál nyomású, és 250 liter/perc vízszállítású nagynyomású szivattyúval kerül kialakításra.

A gépjárműfecskendő alkalmas oldalanként 2 db alapvezeték, valamint alapvezetékenként 2 db - egyenként 300 liter/perc vízátbocsátású - sugárcső működtetésére tartályról, vízhálózatról vagy szabad felszívással, továbbá alkalmas habsugarak, vagy vízágyú működtetésére is.

A gépjárműfecskendő mindkét oldalon, a középső redőnynél felül elhelyezve 1-1 db nagynyomású gyorsbeavatkozóval rendelkezik.


Járműalváz

RÁBA R16.217 AFW

Főbb méretek, tömegek

Teljes hossz: 7650 mm
Szélesség: 2500 mm
Magasság terheletlen, de tető málházással: 3380 mm ±2%
Megengedett össztömeg: 16.000 kg

Megkülönböztető jelzés

Elől a vezetőfülke tetején 2 db kék színű, LED-es mini fényhíd, a felépítmény hátulján 2 db kék LED lámpa.

Kiegészítő megkülönböztető LED lámpák a gépjármű elején.
2 készlet megkülönböztető légkürt, kompresszorkürt, valamint a rádióforgalmazás és beszéd kihangosításra is alkalmas elektromos megkülönböztető hangjelzés.
A tetőn lévő megkülönböztető lámpák védőráccsal ellátva.

Tűzoltó és műszaki mentő technika

Felépítmény, eszköztároló tér

A gépjárműfecskendő felépítménye CORAL technológiával: alapanyagában korrózióálló anyagból (alumínium, műanyag, rozsdamentes acél) készül. A felépítmény magába foglalja a víztartályt, habképző anyag tartályt, tűzoltó szivattyút, gyorsbeavatkozókatt, habrendszert, eszköztároló (málha) tereket.

A tető két oldalán végigfutó, korlát funkciót is ellátó galéria elem 3-3 db beépített lámpát foglal magába, amelyek megfelelő térvilágítást biztosítanak a jármű környezetében. Ezenkívül a gépjárműfecskendő FIRECO gyártmányú pneumatikusan kitolható, 4 reflektoros fényárbóccal rendelkezik.

Víztartály

A víztartály anyaga polipropilén kopolimer. A tartály térfogata 4000 +/-5% liter.

A tartály kialakítása olyan, hogy benne semmilyen üzemmódban túlnyomás, vagy vákuum nem alakulhat ki.

Tűzoltó szivattyú

Rosenbauer NH25
Szabvány szerinti megnevezése:EN1028 FPN10-2000 FPH 40-250

A tűzoltó szivattyú olyan összeépített normál és nagynyomású szivattyú, amely a járműbe épített állapotban a következő teljesítményadatokkal rendelkezik.

A normál nyomású szivattyúrész névleges vízszállítása 2000 liter/perc 3 méteres szívómélység és 10 bar üzemi nyomás mellett. A szivattyú vízszállítása 7,5 méteres szívómélység mellett 1200 liter/perc. Ezen teljesítményadatok 4x2 m „A” méretű szívótömlővel és lábszelepes szűrőkosárral szerelve érvényesek.

A nagynyomású szivattyúrész vízszállítása 250 liter/perc 40 bar nyomáson.

A tűzoltástechnikai rendszer működtetése CERBERUS által felügyelt pneumatikus rendszerrel történik, azonban ezek meghibásodása esetén lehetőség van egy kapcsoló átkapcsolásával váltani a mechanikus működtetésre.

Gyorsbeavatkozó

A gépjárműfecskendőn elhelyezett HEROS nagynyomású gyorsbeavatkozókon tömlőorsóra tekercselt formatartó gumitömlő kerül beépítésre. A tömlőorsó elé tömlő-vezetőgörgők kerülnek beépítésre. A gyorsbeavatkozó gyors és egyszerű vízteleníthetősége biztosított.

A tömlő hossza 60 m, belső átmérője 25 mm. A tömlő végére Storz 38 kapoccsal csatlakoztatott elzárható, változtatható vízátbocsátású, kombinált pisztoly sugárcső kerül beszerelésre.

Habrendszer

Habbekeverő

Rosenbauer FIX-MIX

A szivattyú habbekeverővel ellátva, amely alkalmas 160 l/perc habképzőanyag szabályozott – vízátfolyástól független – bekeverésére. A bekeverési ráta 0-6 % között beállítható. A szabályozó a 3 és 6 %-os értékeknél ütközik.


Habképző anyag tartály

A habképző anyag tartály térfogata az oltóvíz tartály térfogatának 10 %-a. A tartály külön szivattyúval egyszerűen feltölthető, benne üzemszerű használat során túlnyomás vagy depresszió nem lép fel. Anyaga műanyag.
A habtartály el van látva szintjelzővel.

Tűzoltótechnika vezérlés

A gépjárműfecskendő CERBERUS számítógép által felügyelt vezérléssel rendelkezik.

A vezérlés rendelkezik:
- adatgyűjtővel ( hibanaplóval),
- diagnosztikai funkcióval,
- automatizált funkcióval,
- hibás kezelésre figyelmeztetéssel,
és alkalmas:
- a járműre épített berendezések ( pl. megkülönböztető jelzések, stb. ) felügyeletére, vezér-
lésére.

A vezérlés az adatgyűjtés, hibanaplózás során biztosítja, hogy az üzemelés során fellépő meghibásodásokra vonatkozó adatok egy későbbi szerviz alkalmával elérhetők legyenek.

A diagnosztikai funkció gondoskodik a vezérlés üzemképességének ellenőrzéséről, illetve a kezelő tájékoztatásáról.

Az automatizált funkció lehetővé teszi, hogy olyan tevékenység, mely alapesetben több művelet végrehajtásával jár, egy művelettel elvégezhető.

A hibás kezelésre figyelmeztetés segítségével a kezelő tájékoztatást kap az általa, a kezelés során elkövetett hibákról, illetve egyes, előfeltételként működő tevékenységek elmulasztásáról.

© 2016 

© 2016 

© 2016 

Kérdés észrevétel esetén küldjön nekünk üzenetet az alábbi űrlap kitöltésével!

© 2016